Om Lesvos

OM LESBOS (LESBOS) ISLAND

 

Lesvos är den tredje största ön i Grekland och har en lång historia som går tillbaka mer än 3.000 år. Det har varit födelseplatsen för kända personer, såsom poets Sappho och Alcaeos, Arion gitarristen, och Pittacus, en av de sju vise män i antikens Grekland. En tradition som till och med fortsätter idag och ger ön den distinkta atmosfären som gör den så annorlunda än resten.

 

Mytilene är öns huvudstad och har en befolkning på 30 000 personer. Detta är ungefär en tredjedel av öns totala befolkning. Det är byggt amfiteatriskt runt dess välbevarade Bysantinska slott. Inte långt därifrån, på den nordöstra sidan av staden, kan man hitta den hellenistiska teatern med sin fantastiska akustik och kapacitet på 10 000 personer. Vidare i förorten Varia kan man besöka Theophilos Museum.
Tolv kilometer från Mytilene, nära staden Moria, kan man besöka den romerska akvedukten som byggdes under andra århundradet e.Kr. Gå längre norrut vid östkusten, thru en serie vackra små byar man kommer fram i staden Mantamados, känd för sina ostar och den fina keramik.
Nästa stopp kommer att vara Skala Sikaminias, en av de mest charmiga fiskebyar man någonsin skulle se.

Och sedan, på den nordligaste punkten på ön hittar man den pittoreska byn Mithymna (även känd som Molivos), med sitt medeltida slott och den traditionella arkitekturen. Molivos är också öarna mest kända resort.
Föreningen med konst är lämplig nog, för det var här i Mithymna att Orpheus Huvud sägs ha tvättats iland efter hans lemlästning av de thrakiska kvinnorna. En annan mytisk medborgare i Mithymna var den lyriska poeten och musiker Arion. Det har sagts att han har räddats av den musikälskande delfinen.

Byn Petra ligger bara en kort bit bort, 5 km från Molivos. Petra har en av öns bästa sandstränder. Återigen längre söderut ligger byn Agia Paraskevi. Denna by har många gamla herrgårdar och är känd för Tjurfestivalen som har firats sedan mer än tvåhundra år. Nära byn låg ruiner av ett gammalt tempel av Napaios Apollo och ruinerna av ett joniskt tempel daterat från 3: e århundradet f. Kr. Detta tempel var tillägnad Zeus, Hera och Dionysos.

I öns centrum, inte långt från Agia Paraskevi, ligger den moderna staden Kalloni. Det är känt för sina sardiner som fångas i den närliggande bukten kallas Kallonibukten. På denna vik hittar man också den populära sommarorten Skala Kalloni med sina vackra sandstränder.
Kalloni är också känd för sin slätt som skapar en unik tillflyktsort för fåglar som raviner och myrtles. Oleanders, Ormbunkar, tallar, bildar hydrobiotop av Parakoila, Skala Kallonis och salt kokkärl i viken. Området är fyllt med vatten och deras tjocktar av käppar består av ett stort antal fåglar, djur och lepidopteran såsom rävar, blinkningar, ekorrar, igelkottar, mård, sköldpaddor, martins, vilda duvor, Trastar, pelikaner, höns-höns, koltrastar, storkar, Hägrar, syrsor och näktergalar som
ljusa morgnar och kvällar med musik.
Också nära centrum av ön är en annan välkänd stad Agiassos. Denna stad är känd för sin keramik. Går längre söderut igen når vi städerna Plomar

På västra spetsen av Lesvos är Sigri en vacker fiskeby med en fin liten strand och ett slott som går tillbaka till 1700-talet. Inte långt därifrån ligger den förstenade skogen, som går tillbaka femton miljoner år. Slutligen, inte långt från Sigri, kommer man att hitta staden Eressos. Eressos har varit födelseplatsen för Sappho och Theoprastos. Dess hamn, Skala Eressos, är en berömd utväg med en magnifik strand.

Lesvos, som det kan ses från sin klassiska historia, dess överflöd av poeter, musiker, filosofer och lagstiftare, var ett av de stora kulturella centra i den grekiska världen. Det var andra kanske bara till Aten i dess inflytande om inte i dess makt.
Som en plats för en semester, för vila eller för lugnt arbete är Lesvos svårt att bättre. Det är tillräckligt stor för att tillåta att ändra scenen så nödvändigt om man ska undvika “island klaustrofobi”. Det har en ytterligare fördel att det är lätt härifrån att organisera en resa för att besöka Troy eller att utforska kusten i gamla Ionia.