Om Molivos

OM MOLIVOS (MOLYVOS)

 

Molivos (Mithymna eller Molyvos) vid den norra spetsen av Lesvos är utan tvekan den vackraste byn på ön med sin pittoreska hamn som domineras av slottet och nivåer av rödkaklade stenhus klättra upp i backarna bort från det blå havet. På natten förvandlar flood lit castle hamnen till en av de mest romantiska platserna på jorden, perfekt för en speciell middag-för-två.

 

Enligt mytologin var Mithymna en av de fem döttrarna till den mytiska kungen Makara. Under medeltiden Mithymna tar på namnet Molyvos eller Molivos. Skrivandet av Molyvos med ett iota (i) skulle kunna betraktas som det rätta sättet att stava namnet, om vi skulle acceptera antagandet att ordets stam är den västeuropeiska perifrastiska benämningen Mont d’ olives (berg av oliver).

Den traditionella arkitekturen i staden återspeglar Modus vivendi och sociala livsstilar i det förflutna. År 1965 satte de behöriga myndigheterna en bevarandeorder på hela bosättningen av Molyvos (Mithymna), vilket förklarade den till en skyddad stad.
Mithymna äger en arkeologisk samling med imponerande fynd från omgivningen, och ett bibliotek med en samling på över tio tusen volymer och manuskript.

Tidigare var Musik mithymniens älskade aktivitet. Arion var en lysande poet som satte musik till verser som ingen annan. Zeus, Dionysos och Hercules var särskilt dyrkade. Virgile nämner att druvorna av Mithymna var ojämlika i deras arom och nektar.

Sedan 1960 har turistens utveckling spelat en viktig roll i Molyvos liv och utveckling. Varje år hålls ett betydande antal kulturella evenemang och konferenser, både nationella och Internationella, i Molyvos. Konstutställningar, föreläsningar, teaterföreställningar och folklorehändelser hålls i staden.

 

Förutom turistnäringen arbetar även de lokala invånarna inom fiske, olivodling, boskapsuppfödning och jordbruk.