Vuxna behöver mer än bara 15 cigaretter


Cigarettrökning är skadligare än att bara röka encigarett, enligt en studie som publicerades torsdag av BMJ.

Totalt 51 av de manliga och kvinnliga löparna, i åldern 18-26, konsumerade en till två cigaretter dagligen runt tiden för deras lopp, fann forskning.

Deltagarna angav en preferens för exponering för cigarettrök under loppet, vilket visade en större sannolikhet för användning av e-cigaretter (50%) än under körning utan cigarett till hands (35%). Att inte röka under träningen rapporterades också: 29% kände så, medan 28% svarade ‘ingen rökning under träningen’.” Det finns ökande bevis för de skadliga konsekvenserna av cigarettrökning på löpning, men forskningen som visar skador orsakade av e-cigaretter är ny, säger Frederick vom Saal, en löpare från Tyskland, i en BMJ-ledare – den första i sitt slag i Nordamerika.

Vaping är en form av elektroniska nikotinleveranssystem, som, till skillnad från vanliga cigaretter, inte avger en illamående eller brinnande lukt. Användningen av e-cigaretter växer i popularitet bland unga vuxna som tror att vaping kommer att hjälpa dem att få ett “trevligare” jobb gjort.

Vissa e-cigaretttillverkare har också aggressivt marknadsfört sina produkter som ett säkrare alternativ till traditionella cigaretter. Men bevisen hittills stöder inte detta, med inkonsekventa resultat i andra studier – vissa tyder på att cigarettnikotin är mer skadligt än e-cigaretter.

Forskarna analyserade data efter loppet från 65 manliga och kvinnliga elitlöpare i åldern 20-40 år utan rökhistoria och som slutförde intensitetsperioden, en undergrupp av träning för ultramaraton. De analyserade en metaanalys över alla studiedeltagare, av de 46 studierna som tittade på olika metoder för rökning efter loppet.

Författarna fann att förekomsten av e-cigarettanvändning (och öl och starksprit) fördubblades efter vecka 11 av loppet, jämfört med genomsnittet för följande vecka (!) med e-cigaretter långt över.

Sammantaget rapporterade alla icke-rökare användningen av e-cigaretter och e-vätska, och 41% rapporterade att de använde en e-cigarett under den senaste månaden. Det är verkligen chockerande att e-cigaretter används så mycket i denna ålder, säger vom Saal.

Han tillade att e-cigaretter bör ges till alla löpare för att undvika möjligheten till e-vätska, och de bör inte heller tävla om de är oroliga för tobaksrelaterad hälsa. “Deras potential att användas för att mindre lätt göra är helt enkelt inte klart”, sa han. Bevisen hittills verkar inte tyda på att det finns någon större fara, även om det inte borde undertrycka löpare, säger Wim Vanduffelbergen, en löpare från Belgien som inte var inblandad i studien.

Elitens användning av syntetiska e-cigaretter har ökat kraftigt efter legenden Lance Armstrongs död, som e-cigaretter har kopplats till dödliga lungsjukdomar.

,